Nasveti strokovnjaka


Nasveti strokovnjaka

BOŽIČNA ZVEZDA (Euphorbia pulcherrima), 01.12.2015

Lončnica Božična zvezda nam bo v kratkem pričarala praznično vzdušje v naših domovih. Mnogi menijo, da tvorijo cvet obarvani listi na vrhu poganjka, ki jih strokovno poimenujemo brakteje. Ob dobrem opazovanju boste ugotovili, da so njeni cvetovi na koncu poganjka zelo drobni in nimajo dekorativne vloge.

Marsikdo to lončnico neguje le do takrat, ko so njene brakteje obarvane bodisi v rdeče, oranžne ali kremne tone. Potem, ko se listi ponovno odenejo v zeleno barvo, ko zaradi nepravilne oskrbe rastlina začne odmetavati listje, pa jo marsikdo zavrže.

Nekateri pa uspete obdržati božično zvezdo od enega do drugega Božiča. Ker je božična zvezda rastlina »kratkega dne«, je potrebno dan krajšati, če želimo, da se bodo brakteje ponovno obarvale. To storimo tako, da jo oktobra in novembra postavimo v temen prostor  od 17. ure zvečer do 8. ure zjutraj. Med 8 uro zjutraj in 17. uro popoldne pa jo postavimo na dobro osvetljen prostor.  Obstajajo pa že tudi sorte, ki zatemnjevanja za obarvanost braktej ne potrebujejo.

In še nekaj nasvetov kako negovati božično zvezdo:
• Če listi rumenijo, se zvijajo in nato odpadejo pomeni, da je v prostoru prevroče, presuho in pretemno. Rastlino zlijemo in redno rosimo. Rastlino postavimo na svetlo mesto in ji dodajamo hranila v obliki gnojil za lončnice.
• Cela rastlina je ovenela: Rastlina je postavljena na mestu, kjer je prepih. Rastlino prestavimo na zavarovano mesto.
• Rumenijo samo spodnji listi: Rastlina je preveč zalita, zato korenine ne dobijo dovolj zraka in je proces dihanja korenin prizadet. Počakamo, da se substrat nekoliko osuši in nato zalivamo manj. Rastlino v lončku postavimo v višji okrasni lonček v katerega na dno nasujemo plast drobnega kamenja in tako pripravimo drenažno plast. Ko božično zvezdo zalijemo, se bo odvečna voda zbrala v drenažni plasti in dihanje korenin ne bo prizadeto.

In še nasvet kaj je pomembno ob nakupu božične zvezde: ker rastlino prizadene tudi mraz, naj jo trgovec dobro zavije v papir, vi pa jo postavite v vrečko, ter jo takoj odnesete domov ter postavite na mesto, ki ste ji ga namenili. Verjamem, da vas bo ob pravilni oskrbi razveseljevala še dolgo časa.